top of page
shutterstock_527170744.jpg

2023

Folkeplan

23

Grunnleggende prinsipper

for Helhetlig Helse og Velvære 

Create Your

Future

Styrk din mentale, emosjonelle og fysisk helse ved å transformere negativitet til konstruktive tanker og handlinger.

Målet med denne planen er å hjelpe deg med å utvikle mestringsstrategier for å forbedre og forebygge problemer og vanskeligheter knyttet til helhetlig helse, og dermed fremme trivsel, velvære og livskvalitet. Jeg ønsker å oppmuntre til selvrefleksjon, personlig vekst og styrking av både indre og ytre ressurser. Ved å følge disse trinnene, kan du lære å håndtere negative tanker og negativ tenkning, og erstatte dem med positive, konstruktive perspektiver som styrker deg på din vei mot en sunnere og lykkeligere tilværelse.

Stykkevis og delt er bedre enn ingenting, 

men helheten kan flytte

Fjell

1-8

Steg for steg

går man

langt

Det er helheten som teller

shutterstock_1451902256_edited.jpg

1. Fokuser på et balansert og nærende kosthold:

Spis sunne matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn, magert protein og sunne fettstoffer. Unngå bearbeidet mat, sukker og usunne fettstoffer som kan påvirke humøret negativt. Planlegg måltidene dine og sørg for å få tilstrekkelig med næringsstoffer for å støtte god helse og velvære (Les mer).

2. Regelmessig trening og mosjon:

Engasjer deg i regelmessig trening og mosjon som gåturer, sykling, løping, svømming eller styrketrening. Dette kan bidra til å redusere stress, forbedre humøret og styrke den mentale helsen. Prøv å finne aktiviteter du liker og integrer dem i hverdagen (Les mer).

3. Prioriter naturopplevelser for mental velvære:

Sett av tid i hverdagen til å oppsøke naturområder, helst borte fra byens stress og mas. Å være i naturen har en positiv effekt på mental helse, reduserer stress og bidrar til et sunnere genetisk uttrykk. La naturen bli en nøkkelfaktor for din fysiske, emosjonelle og mentale balanse

4. Prioriter god søvn:

Sørg for at du får nok hvile hver natt, ettersom søvn er essensielt for både fysisk og mental helse. Prøv å etablere en god søvnhygiene, skape et avslappende sovemiljø og unngå skjermer rett før sengetid (Les mer).

5. Bygg et støttende nettverk:

Omgi deg med mennesker som gir deg positiv energi og støtter deg i dine mål og ambisjoner. Vær åpen om dine følelser og utfordringer, men vær også bevisst på hvem du velger å dele disse tingene med. Velg personer du stoler på og som du føler deg trygg med.

6. Styrk selvfølelse, selvtillit og selvbilde ved å bruke positiv affirmasjon:

Lær hvordan positiv affirmasjon kan hjelpe deg med å overvinne negative tanker og styrke din selvfølelse, selvtillit og selvbilde. Oppdag kraften i positiv affirmasjon og hvordan du kan bruke denne teknikken for å forbedre ditt mentale velvære (Les mer)

7. Praktiser selvaksept:

Lær å akseptere deg selv for den du er, med alle dine styrker, svakheter og unike egenskaper. Å omfavne alle aspekter av deg selv bidrar til bedre selvinnsikt og en mer positiv holdning til livet (Les mer).

8. Praktiser selvmedfølelse:

Behandle deg selv som du ville behandlet din aller beste venn som hadde det vanskelig. Legg bort din indre kritiker og øv deg på å møte deg selv med vennlighet, forståelse og omsorg (Les mer)

Nyter naturen

9. Stressmestring: Lær å håndtere stress og negative tanker med effektive teknikker

Utforsk forskjellige teknikker for stressmestring som kan hjelpe deg med å håndtere stress og negative tanker. Oppdag effektive teknikker som oppmerksomhetstrening, pusteøvelser og progressiv muskelavslapning, og lær hvordan du kan implementere dem i din daglige rutine for å øke din mentale helse (Les mer)

 10. Bruk kognitiv restrukturering for å endre negative tankemønstre:

Lær hvordan du kan identifisere og forstå dine negative tankemønstre og erstatte dem med mer positive og realistiske perspektiver ved å bruke teknikker som kognitiv restrukturering. Utforsk fordelene ved kognitiv restrukturering og hvordan du kan implementere denne teknikken i din daglige rutine for å forbedre ditt mentale velvære (Les mer).

11.  Bruk positiv reformulering for å endre negative tanker til positive:

Lær hvordan du kan bruke positiv reformulering for å endre negative tanker til positive og mer konstruktive perspektiver. Utforsk fordelene ved positiv reformulering og hvordan du kan implementere denne teknikken for å forbedre din mentale helse (Les mer)

12. Hold en takknemlighetsdagbok:

Skriv ned tre ting du er takknemlig for hver dag. Dette kan hjelpe deg å fokusere på det positive i livet ditt og redusere negativ tenkning (Les mer)

13. Lag en bekymringsboks:

Skriv ned bekymringene dine på små lapper og legg dem i en boks. Dette kan hjelpe deg å "pakke bort" bekymringene og gi deg rom til å fokusere på andre ting (Les mer)

14. Sett realistiske mål for å unngå negativ tenkning og føle deg mer motivert:

Lær hvordan du kan sette realistiske og oppnåelige mål for å unngå negativ tenkning og øke din motivasjon. Oppdag hvordan du kan bryte ned dine mål i mindre, håndterbare trinn, og få tips for å føle deg mer i kontroll over livet ditt (Les mer).

15. Fokus på egen fremgang fremfor å sammenligne deg med andre:

Lær hvordan du kan unngå negativ tenkning ved å unngå sammenligning med andre. Fokuser heller på din egen fremgang og dine egne mål for å opprettholde et positivt syn på deg selv og dine prestasjoner. Les mer om hvordan du kan forbedre din mentale helse ved å unngå sammenligning med andre (Les mer)

16. Sosiale medier og internett: Hvordan påvirker det vår mentale helse?

Lær om de potensielle konsekvensene av sosiale medier og internettbruk på vår mentale helse, og få tips og råd for å håndtere og forebygge negativitet og negative tanker. Utforsk de ulike måtene du kan beskytte din mentale helse når du bruker sosiale medier og internett (Les mer)

9-16

Hvis du tror du kan, eller tror du ikke kan, har du rett.

17-23

Gjør det du kan, med det du har, der du er.

shutterstock_494817337.jpg

 17. Lag en daglig rutine eller ukeplan:

Sørg for å finne en balanse mellom arbeid og fritid ved å skape en regelmessig rutine som inkluderer tid for arbeid, hvile, trening, sosialisering og personlig tid. En god rutine kan gi deg struktur og stabilitet i livet ditt og hjelpe deg å føle deg mer i kontroll.

 18. Grensesetting - Lær å si nei:

Lær å sette grenser og si nei til forpliktelser eller forespørsler som vil føre til stress eller overbelastning. Å kunne si nei kan hjelpe deg å ta vare på din egen mentale og emosjonelle helse, samtidig som du opprettholder sunne relasjoner med andre.

 19. Uttrykk følelsene dine:

Finn trygge og sunne måter å uttrykke dine følelser på, enten det er gjennom å snakke med noen, skrive i en dagbok eller utforske kreative uttrykk som maling eller musikk. Å uttrykke følelser kan hjelpe deg å håndtere stress og føle deg mer i kontakt med deg selv.

 20. Utforsk kreative interesser, hobbyer og personlig vekst:

Finn hobbyer og aktiviteter som interesserer deg og gir deg glede, samtidig som de bidrar til din personlige vekst og utvikling. Dette kan være alt fra maling og musikk til hagearbeid og baking, eller til og med å lære nye ferdigheter og utforske nye områder av interesse. Sett av tid til å utforske disse interessene og la dem være en kilde til glede, avslapning, og personlig vekst.

21. Fokus på å bygge motstandsdyktighet:

Lær strategier for å hjelpe deg å håndtere stress, motgang og endring på en sunn måte. Mental resiliens, eller motstandsdyktighet, er en ferdighet som kan trenes opp og hjelper deg med å takle livets utfordringer på en positiv måte (Les mer).

22. Praktiser mindfulness:

Integrer mindfulness-teknikker i hverdagen for å øke bevisstheten om dine tanker, følelser og kroppsfornemmelser. Mindfulness kan hjelpe deg med å håndtere stress, øke konsentrasjonen og forbedre den generelle psykiske helsen (Les mer).

23. Søk profesjonell hjelp ved behov:

Husk at det ikke er nødvendig å stå alene når du jobber med din mentale helse. Det kan være nyttig og nødvendig å søke profesjonell hjelp, som terapeuter, psykologer eller rådgivere, for å få veiledning og støtte i prosessen. Å samarbeide med en profesjonell kan hjelpe deg med å identifisere utfordringer og utvikle en tilpasset plan for å forbedre din mentale helse.

bottom of page