top of page

RAFFINERT SUKKER

FORSKNINGSARTIKKEL

Raffinert sukker

Studien Clemente-Suárez et al. (2022) gjennomførte en kritisk narrativ gjennomgang som vektlegger betydningen av kostholdskvalitet, spesielt med tanke på karbohydratinntaket.

 

Studien konkluderer med at høyt inntak av raffinerte, enkle karbohydrater kan ha en negativ innvirkning på både fysisk og psykisk helse, og at dette er avgjørende i utviklingen av ledende vestlige sykdommer på 2000-tallet.

 

 

 • Potensielle helseeffekter

 • Metabolske forstyrrelser

  • Insulinresistens: Øker risikoen for type 2 diabetes.​

  • Fedme: Kan føre til overskudd av kalorier og bidra til vektøkning.

 • Hjerte- og karsykdommer

  • Aterosklerose: Bidrar til utvikling av plakk i blodårene, øker risikoen for hjerteinfarkt og slag.​

  • Hypertensjon (høyt blodtrykk): Knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

 • Angst

 • Depresjon

 • Kreft

 • Kronisk nyresvikt

 • Allergier og astma

Forskningen understreker viktigheten av karbohydrater, spesielt de med høyt fiberinnhold, for å opprettholde trivsel og vekst i tarmens mikroorganismer. Dette har en positiv innvirkning på vertens helse i et symbiotisk forhold. Videre belyser gjennomgangen de skadelige effektene av overdrevent inntak av raffinerte sukkerarter på humøret, spesielt med hensyn til årvåkenhet og tretthet, noe som kan føre til en ond sirkel. Når det gjelder fysisk helse, indikerer studien at overdrevent sukkerinntak kan skade utviklingen og prognosen av metabolske sykdommer. Den hevder at uforsiktig konsum av raffinerte karbohydrater kan øke risikoen for metabolske syndrom og påfølgende sykdommer.

Oppsummering og anbefaling

I lys av Clemente-Suárez et al. (2022) sin studie, fremstår det viktig å revidere vårt daglige inntak av karbohydrater for å fremme både fysisk og psykisk helse. Studien viser til alvorlige konsekvenser av et høyt inntak av raffinerte, enkle karbohydrater, og understreker derfor behovet for en mer bevisst tilnærming til kostholdet vårt. Her er noen nøkkelpunkter:

 1. Prioriter komplekse karbohydrater: Det er viktig å fokusere på komplekse karbohydrater, spesielt de som er rike på fiber. Dette inkluderer et bredt spekter av matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn (som havre, brun ris og quinoa), og belgfrukter (som bønner og linser). Disse matvarene støtter ikke bare en sunn tarmflora, men bidrar også til en lengre metthetsfølelse og stabil energi.

 2. Reduser raffinerte sukkerarter: Det er avgjørende å kutte ned på inntaket av raffinerte sukkerarter. Dette betyr ikke bare å unngå åpenbare sukkerkilder som godteri og brus, men også å være oppmerksom på skjulte sukkerarter i bearbeidede matvarer som frokostblandinger, yoghurt, sauser og brød. Les etiketter nøye og velg alternativer med lavt tilsatt sukker.

 3. Begrens ultraprosesserte matvarer: En tilnærming som fokuserer på helmat, fremfor ultraprosesserte matvarer, er nøkkelen. Dette innebærer å velge matvarer som er så nær sin naturlige form som mulig, noe som ofte betyr mer næringsrike og mindre sukkerrike alternativer.

 4. Sunt drikkevalg: Erstatt sukkerholdige drikker med sunnere alternativer som vann, urtete, og usøtet te eller kaffe. Dette kan ha en betydelig innvirkning på det totale sukkerinntaket.

 5. Bevissthet og moderasjon: Vær bevisst på ditt daglige inntak av karbohydrater og sukker. Moderasjon er nøkkelen, selv når det gjelder sunnere karbohydratkilder.

Ved å implementere disse anbefalingene, kan vi ta skritt mot et sunnere kosthold som støtter både vår fysiske og psykiske helse, i tråd med funnene i Clemente-Suárez et al. (2022) sin studie. Det handler ikke bare om å unngå visse matvarer, men om å skape et balansert og næringstett kosthold som fremmer vår generelle velvære.

Referanse:

Clemente-Suárez, V. J., Mielgo-Ayuso, J., Martín-Rodríguez, A., Ramos-Campo, D. J., Redondo-Flórez, L., & Tornero-Aguilera, J. F. (2022). The burden of carbohydrates in health and disease. Nutrients, 14(18). https://doi.org/10.3390/nu14183809
bottom of page