top of page

VISDOM

TIL ETTERTANKE OG INSPIRASJON

La meg først få lov til å gjenfortelle en verdensberømt myte som har blitt benyttet og gjenfortalt i mange versjoner og sammenhenger opp gjennom årene. Den har mye visdom i seg og har opphav i flere eksperimenter gjennomført i årene 1872-1897. 

 

Edward Wheeler har tilsynelatende bekreftet påstandene i et eksperiment.

Publisert:

Edward Wheeler Scripture (1897). The New Psychology. W. Scott Publishing Company. p. 300.

KOKENDE FROSK
SYNDROMET

EKSPERIMENTET

Sett en frosk i en kjele full av vann og begynn å varme opp vannet sakte med nøyaktig 0,002°C pr. minutt. Frosken justerer kroppstemperaturen etter hvert som temperaturen øker, nesten helt umerkelig. Frosken er veldig god til å tilpasse seg temperaturendringene. Dette fortsetter frosken å gjøre til det punktet hvor den ikke lenger klarer å tilpasse seg til temperaturen. Frosken dør etter 2½ time uten å ha beveget seg.

DE SMÅ ENDRINGENE OVER TID

Hva drepte frosken? Det var kanskje det kokende vannet som gjorde det? Eller var det froskens mangelfulle oppmerksomhet til å avgjøre når endringene burde ha fått den til å hoppe ut av kjelen?

 

La oss for all del bestemme selv når vi skal hoppe ut av kjelen, bli gode på å forebygge egen helse, og etter beste evne unngå froskeliknende tilstander i framtiden når vi vet bedre!

 

Vi mennesker er også utrolig flinke til å tilpasse oss det meste, men hvor oppmerksomme er vi egentlig når endringene skjer over tid? Mange fortsetter å forholde seg til seg selv og omverdenen akkurat slik de pleier. Så lenge man ikke merker noe spesielt er det vel ingen grunner til å endre så mye, er det vel? 

Klipp fra Grevinnen & Hovmesteren. 

Filmversjonen av sketsjen kom første gang ut i 1963, og har blitt vist på NRK hver eneste lille julaften siden 1980. I 1992 måtte NRK sende den TO ganger, da de viste den et kvarter for tidlig, noe som skapte seerstorm. Fullversjon på YouTube

bottom of page